Buraki w ogrodzie – jakie nasiona wybrać i jak je uprawiać?

Buraki były znane w Polsce już w średniowieczu, kiedy gościły na stole Władysława Jagiełły. Od tamtej pory stały się jednymi z najpopularniejszych warzyw, które są jedzone i uprawiane w naszym kraju. Cenimy je zarówno za smak, jak i zawartość wielu dobroczynnych dla zdrowia składników odżywczych. Dowiedz się, jakie nasiona buraków wybrać oraz jak je uprawiać.
Dlaczego warto uprawiać buraki?
Buraki to warzywa, które cenimy przede wszystkim za ich korzenie spichrzowe, które mają charakterystyczny słodki smak. Wiosną i latem możemy również jeść młode liście buraka, zwane botwinką, które sprawdzają się jako dodatek do sałatek, a także jako podstawa zup – chłodników, które najlepiej smakują w upalne dni. Obie części buraka są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, kwas foliowy, witaminy z grupy B, A, C, K oraz minerałów: potasu, fosforu, sodu czy żelaza. Burak zawiera również przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się komórek organizmu.
Burak jest więc bombą witaminową o znakomitym smaku. Warzywa te można wykorzystać do wielu dań i napojów. Sok z buraka to hit wśród osób preferujących zdrowy i zbilansowany tryb życia. Ma on właściwości odkwaszające organizm. Dlaczego jednak warto wysiewać nasiona buraka samodzielnie? Otóż ekologiczna uprawa tego warzywa jest bardzo ważna, dlatego najlepiej podjąć się jej samodzielnie. Bulwy buraków podczas wzrostu mają tendencję do gromadzenia związków azotowych, które biorą się w glebie ze sztucznych nawozów.
Jak wysiewać nasiona buraków?
Uprawa buraków nie jest trudna, jednak aby cieszyć się obfitymi zbiorami, należy zapewnić nasionom odpowiednie warunki. Buraki najlepiej rosną na żyznym, próchniczym i wilgotnym podłożu o lekko zasadowym odczynie pH. Nie znoszą jednak gleb zimnych, zbitych, suchych, jałowych i kwaśnych.
Nasiona buraków powinno się wysiewać późną wiosną i latem. Należy umieszczać je w odległości ok. 30–40 cm od siebie w gruncie. Po wschodzie warto wykonać przerwanie siewek. Dzięki temu uda się uzyskać obfite plony. Jeśli chodzi o nawożenie buraków, lepiej unikać nawozów azotowych. O wiele lepiej sprawdzą się naturalne metody, np. w postaci kompostu.
Jakie nasiona buraków wybrać?
W sklepach można znaleźć różnorodne nasiona buraków. Z uwagi na gatunek buraki różnią się wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Sprawdź, na które odmiany warto się zdecydować i które dają obfite plony.
Burak Rywal
Rywal to wczesna, bardzo plenna odmiana buraka, którą na zbiór wczesny wysiewa się mniej więcej w połowie kwietnia, natomiast na zbiór jesienno-zimowy od końca maja do połowy czerwca. Korzenie te charakteryzują się cylindrycznym, pociągłym kształtem i dobrze wybarwionym, bardzo smacznym miąższem o dużej zawartości cukrów i betaniny. Odmiana ta sprawdza się dobrze zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetworów zimowych.
Burak Opolski
Jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian buraka o uniwersalnym zastosowaniu i dużej plenności nawet w niesprzyjających warunkach. Odmiana Opolska charakteryzuje się sporymi (średnica 4–8 cm), podłużnymi korzeniami o cylindrycznym kształcie i krwistoczerwonym miąższem. Intensywny kolor tego buraka jest zasługą ogromnej zawartości betaniny. Odmiana ta może być przechowywana przez długi czas. Sprawdza się do bezpośredniego spożycia oraz przetwórstwa.
Burak Egipski
Burak Egipski jest odmianą bardzo wczesną, choć można wysiewać ją również na zbiór jesienno-zimowy. Z racji tego cieszy się dużą popularnością wśród miłośników i producentów nowalijek i pęczków warzyw. Korzenie tej odmiany charakteryzują się dużymi rozmiarami i kulistym, spłaszczonym kształtem. Miąższ natomiast jest znakomicie wybarwiony, a skórka ciemnobrązowa. W przekroju tego buraka można zauważyć wyraźne pierścienie. Burak Egipski zdecydowanie lepiej sprawdza się do bezpośredniego spożycia niż do przetwórstwa.
Burak Okrągły Ciemnoczerwony
Buraka Okrągłego Ciemnoczerwonego wysiewa się w połowie kwietnia, aby uzyskać zbiór wczesny. Natomiast nasiona wysiane od połowy maja do połowy czerwca dadzą obfity zbiór jesienno-zimowy. Skórka tych korzeni charakteryzuje się ciemnowiśniową barwą i gładką powierzchnią. Mają one ponadto kulistospłaszczony kształt, u nasady lekko lejkowaty. Natomiast miąższ, dzięki równomiernemu rozłożeniu betaniny, jest intensywnie krwistoczerwony. W przeciwieństwie do Buraka Egipskiego w przekroju Buraka Okrągłego Ciemnoczerwonego nie odznaczają się pierścienie.
Burak Czerwona Kula 2
Burak Czerwona Kula 2 to odmiana plenna, odporna na szkodniki i choroby. Charakteryzuje się soczystym, delikatnym i słodkim smakiem. Korzenie przyjmują pełny, kulisty kształt i cechują się średnim skorkowaceniem. Miąższ z kolei przyjmuje wyrazistą, ciemnoczerwoną barwę. Jest bardzo dobrze wybarwiony, dzięki sporej zawartości betaniny. Jest to ponadto odmiana wszechstronna. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, a także do pieczenia, marynowania, smażenia czy suszenia. Burak Czerwona Kula 2 to również dobry gatunek do pozyskania soku.